Expositie van 01 t/m 28 februari 2021

TOMMY DIJKWEL

Fotografie loopt als een belangrijke lijn door mijn leven; ± 45 jaar geleden vanuit hobby begonnen met fotograferen, thuis een donkere kamer opgezet om zo de ‘kneepjes’ te leren; zo’n vijf jaar later begonnen als zelfstandig vakfotograaf bij een experimenteel laboratorium van de Leidse Universiteit.
Uiteindelijk bleek vakfotografie (vooral technische fotografie) niet mijn pad en ben meer de sociale en creatieve kant van het leven gaan verkennen waarbij fotografie zich voornamelijk in privésferen bevond. Toen digitale fotografie enkele jaren geleden volwassen werd gaf dat een sterke impuls weer meer met fotografie te gaan doen en er nu op een andere manier plezier aan te beleven.

Vanuit mijn achtergrond als vakfotograaf speelt techniek en ferme kennis van analoge- en digitale fotografie bij mij altijd een belangrijke rol; foto’s moeten technisch in orde zijn.
Fotografeer voornamelijk objecten van industrie, architectuur en verval, maar ook sporen van eerste- en tweede wereldoorlog; en al wat er verder voor de lens komt.


Maak als hartstochtelijk bewerker van foto’s beelden waarbij het volstrekt onbelangrijk is ‘hoe’ het uiteindelijke beeld tot stand komt; alleen het eindresultaat telt!
Mijn beelden zijn niet ‘lief’, ‘leuk’ of ‘mooi’ bedoeld, maar probeer doorgaans iets ermee uit te drukken; die kant van het leven te belichten die vaak uit de weg gegaan wordt, waarbij, indien nodig, foto’s zodanig gevormd worden dat er een aantrekkelijk beeld ontstaat met vaak een wat surrealistisch aandoende uitstraling; soms ook confronterend.


Sta er steeds weer versteld van hoe indrukwekkend en enorm door mensen gecreëerde objecten kunnen zijn (los van of iets ‘goed’ of ‘slecht’ is), maar ook van de waanzin van strijd en oorlog; probeer het gevoel dat daarbij optreedt in beelden te laten zien. Bewerken van foto’s is daarbij een mooi hulpmiddel; sommige platen zijn ‘gecomponeerd’ met objecten uit andere foto’s van mij om zo een beeld te doen ontstaan dat die gevoelens probeert uit te drukken.
Wanneer een beeld van mij emotie oproept bij de kijker, ongeacht welke emotie, dan is voor mij het beeld geslaagd!

Wens iedereen veel plezier met het kijken naar mijn beelden!
Tommy Dijkwel

 

https://www.dijkwel.com

 

https://www.facebook.com/tommy.dijkwel

 

Photography is an important aspect of my life. As a hobby it started about 45 years ago; set up a darkroom at home to learn the 'tricks'; roughly five years later started as an independent professional photographer at an experimental laboratory situated at Leiden University.

In the end, professional photography (especially technical photography) did not turn out to be my path and I started exploring the social and creative side of life, where photography was used mainly in private. When digital photography matured a few years ago, it gave me a strong motivation to start doing more photography and now to enjoy it in a different way.

Because of my background as a professional photographer, technique and solid knowledge of analogue and digital photography are always essential to me; photos must be technically correct.

I photograph mainly objects of industry, architecture and decay, but also traces of the First and Second World War; and everything else that appears in front of the lens.

As a passionate photo editor I create images in which it is completely unimportant "how" the image is created; only the final outcome counts!

My images are not meant to be "sweet", "nice" or "beautiful", but usually try to express something; to highlight that side of life that is often avoided, whereby, if necessary, photos are formed in such a way that an attractive image is created, often with a somewhat surreal appearance; sometimes confrontational.

Again and again I’m amazed how impressive and vast man-made objects can be (regardless of whether something is "good" or "bad"), but I'm also fascinated by the madness of strife and war.

Through my images I try to express the emotions they evoke within me. Editing photos can be a nice tool to achieve this; some images are "composed" with objects from other photos I made to create an image that tries to express certain feelings.

When one of my photos triggers an emotional reaction within the spectator, regardless of which emotion, then the image is considered a success to me!

I hope you will enjoy my work!

 

Tommy Dijkwel

Reactie plaatsen

Reacties

Mieke
3 jaar geleden

Een wat late reactie Tom, maar daarom niet minder gemeend. Wat een prachtige foto's heb je bij elkaar gesprokkeld. Zeer divers en stuk voor stuk een lust voor het oog. Mooi om te zien vanaf de tijd dat ik nog op Zoom was hoe je bent gegroeid. En eh... nee, dan heb ik het niet over je gewicht. :)
Hartelijke groet,
Mieke.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Erg leuk je leuke en mooie reactie te lezen Mieke, doet me goed, dank je wel!
Hartelijke groet, Tommy

Carlo Saelens
3 jaar geleden

Sommige,.vele foro's zijn echt schitterend Tommy!

Tommy
3 jaar geleden

Hoi Carlo, erg leuk je mooie schrijven te lezen en ook erg blij dat je bent gaan kijken! Dankjewel!
Hartelijke groet, Tommy

saskia gerrits
3 jaar geleden

lieve tommy,
Echt gaaf je werk op groter scherm te zien, zeer mooie bewerkingen. Mijn eerdere opmerking neem ik terug hoor. Ok niet alle foto's zijn even dreigend.
Serieus, mysterieus en dramatisch zijn wellicht passende woorden. Dank je voor de herinnering en interessant om je expositie te zien. In werkelijkheid zou nog leuker zijn gewest ! Groet Saskia

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Hoi Saskia,

Wat een supermooie reactie!
Erg leuk dat je bent gaan kijken; 'mysterieus en dramatisch' enorm blij mee!
Dankjewel!

Groetjes, Tommy

Jan Pijper
3 jaar geleden

Schitterend, stukk voor stuk. Indrukwekkend, licht, het vaak terugkomende rook, topfotografie.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Dank je Jan!
Heel mooi je gave schrijven te lezen; doet me zeer goed!
Groetjes, Tommy

Marla
3 jaar geleden

Alsof ik in een museum naar kunst kijk!
Indringend,fascinerend, wat is er gezegd en wat is er verzwegen... bewondering Tom.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Erg mooi te lezen Marla, weet dat je niet zomaar iets 'kunst' noemt; daarom zeer opgetogen!
Dankjezeer!
Groetjes, Tommy

Iris Stassen
3 jaar geleden

In eerste instantie miste ik een foto, maar midden in zat die er. Prachtige foto's die jou handschrift dragen. Ze zij sterk in expressie en er zit meestal een verhaal bij. Top

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Dank je Iris,
Heel blij met zo'n gave reactie!
Hartelijke groet, Tommy

Peter Nijsen
3 jaar geleden

Nou, Tom, dat was me een reis door je foto's. Ik heb zitten genieten van mooie maar ook mooi bewerkte beelden. Soms is je fantasie grenzeloos . Petje af!

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Hoi Peter,

Mooi je fraaie reisbeschrijving te lezen, doet me enorm goed!
Dank je zeer!

Hartelijke groet, Tommy

Allard
3 jaar geleden

Prachtige serie. Tot in de puntjes verzorgd. Een misser zit er niet tussen. Anders had ik die graag aangepakt.

Vooralsnog beperk ik me even tot foto een. Ik denk niet dat het toevallig is dat ie voorop staat. Indien ik het goed begrepen heb is deze met de Voigtländer gemaakt. Die je uit de oude rommel gevist hebt. Wat dat betreft heb je er een een passend filter bij gekozen. Voor zover ik het kan beoordelen lopen alle lijnen kaarsrecht. Toch maakt het gebouw de indruk iets naar achteren te willen vallen. Niet dat het stoort. Het past eigenlijk wel een beetje bij het lot van de toren van babel-achtige dimensies die deze gemeente in gedachten had. Mooi is het verschil in levendigheid tussen de belichte- en de schaduwzijde. De lichtkant eigenlijk al iets te speels en te warm voor een gebouw waarin, zo stel ik me dat voor, bevindelijken in alle ernst bezig zijn met het overdenken van de dood. Ik neem aan dat het gebouw op de voorgrond aan de voorganger en de ouderlingen is toegewezen. Toeval of niet, de conditie van sommige ruiten maakt en wat kraakpand-achtige indruk. Alsof vandaag de dag junkies, op een hun passende wijze, bezig zijn de dood te overdenken.

Afgewogen passende details, het eenrichtingsbord en het op de loer liggende dendri(e)tische takkenwerk. Mooie symbolen bij het overdenken van dit gebouw.

Nogmaals, geweldig werk! Een potentieel doods gebouw tot leven brengen. Maar je begrijpt dat ik deze manier nog wel even bezig ben tot ik bij foto 20 ben aangekomen….

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Ha Allard,

Nee, geen toeval dat foto 1 foto 1 is; heb dagen zitten broeden op 'het verhaal' dat de tentoonstelling moest vertellen; inderdaad de Voigtländer 15mm.
De toren is in het echt gebogen waardoor er een wat vreemde sfeer ontstaat, maar het gevoel van 'naar achter vallen' is een jammerlijk gevolg van perspectief van een omhooggerichte lens, dat bij een groothoeklens meer opvalt dan bij tele...
De kerk ('type basiliek') staat niet leeg maar enig achterstallig onderhoud wel kenmerkend voor de leegloop der kerken.

Prachtig je fraaie overdenking bij deze plaat te lezen, maakt me zeer blij!

Wil je zeer bedanken voor je prachtig schrijven, jammer dat je niet nog de 32 andere foto's zo mooi beschreef!

Hartelijke groet,
Tommy

Hennie Heij
3 jaar geleden

Beste Tommy, ik volg je alweer een aantal jaren, en steeds weer verbaasd over je foto's, ik kijk ze alleen in groot formaat ( zou;s het hoort bij jou foto's) nu ik ze achter elkaar kan bekijken is de verbazing alleen maar groter geworden van de kwaliteit en het verhaal wat je wilt vertellen , ik vond het een lust om deze serie achter elkaar te kunnen bewonderen, HEEL mooi, bedankt en succes, gr Hennie Heij

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Jeetje Hennie,
Zo maak je me heel blij, wat een geweldig schrijven, helemaal stil van!
Dank je zeer!
Groetjes, Tommy

Linda Calaerts
3 jaar geleden

Ik kende al lang jou werk maar wat je hier laat zien....niet zomaar even doorlopen, neen, bij elke foto sta ik stil om te voelen, te beleven,om te denken en te filosoferen.....prachtwerk dat me weet te raken , te betoveren en te inspireren .

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Supergave reactie Linda, erg leuk te lezen dat mijn werk zo kan raken!
Doet me enorm goed, dankjewel!
Groetjes, Tommy

Mabel Egberink
3 jaar geleden

Wat een pracht expositie, Tom! Ik vind je fotowerk geweldig mooi en het vakmanschap straalt ervan af! Prachtig sterke kleuren; meeslepende beelden met een verhaal, betrokken en soms geestig. Bravo! Je bent echt een topper! Gefeliciteerd hiermee! Groet, Mabel

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Hoi Mabel,

Doet me goed zo'n geweldige terugkoppeling te vernemen, maakt me zeer blij!
Dank je zeer!

Groetjes, Tommy

Els Wester
3 jaar geleden

Genoten van expositie
Mooi bewerkte foto's
"sprekende" sfeer niet dreigend maar met een verleden....

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Heel blij met je prachtig schrijven Els, en top te lezen hoe je de foto's ervaart, doet me goed, dankjewel!
Groetjes, Tommy

Kees Schothorst
3 jaar geleden

Tommy, naar aanleiding van je facebook bericht met genoegen naar je digitale expositie gekeken. Vervreemding is je insteek en dat is prachtig gelukt.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Dank je Kees,
Erg leuk je mooie berichtje te lezen, fijn dat je bent gaan kijken!
Groetjes, Tommy

anna balvert
3 jaar geleden

Wat een topwerk Tom, de sfeer , het beeld, de onderwerpen, je hebt echt iets te vertellen. En vooral je scherpe waarneming! chapeau!!!

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Hoi Anne,

Enorm blij met je prachtig schrijven, vooral 'dat er echt iets te vertellen is' doet me veel genoegen!
Dankjewel!

Groetjes, Tommy

Mary
3 jaar geleden

Wonderbaarlijk! Parels zijn het....echt vakmanschap!
Dikke complimenten Tom....liefs van Mary

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Hoi Mary,
Enorm blij je gave en lieve woorden te lezen, dankjewel!
Groetjes, Tommy

Anneriek
3 jaar geleden

Uitstekende presentatie, Tommy! Geeft een goed beeld van jouw werk en van je passies. Visie plus vakmanschap: wat wil een mens nog meer?

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Erg mooi bericht Anneriek, doet me enorm goed! Dank!
'Visie en vakmanschap', heerlijk te lezen!
Groetjes, Tommy

Karin Stuurman
3 jaar geleden

Wat een fantastische serie. Ik houd ervan, dramatisch, inspirerend en heel herkenbaar jou signatuur 👏
Groetjes Karin

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Hoi Karin,
Dank je voor je prachtige reactie; enorm blij mee!
Groetjes, Tommy

Margo van den Berg
3 jaar geleden

Wow, wat een aansprekend werk, prachtige bewerkingen ook!

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Dank je Margot, superblij met je gave reactie!
Groetjes, Tommy

Hans Stukart
3 jaar geleden

Ik kende natuurlijk al wat werk van je. Toch ben ik aangenaam verrast. De surrealistische sferen en de dramatische luchten zouden Willink hebben doen kwijlen,... ;-)Chapeau Tommy, een waardige expositie!

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Wat een supermooi schrijven Hans; de vergelijking met Willink maakt me stil en blij...
Dank je zeer!
Groetjes, Tommy

Matty Tybout-Dijkwel
3 jaar geleden

Erg knap gedaan Tom. Ik heb ervan genoten.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Dank je Matty voor dit mooie bericht, heel blij mee!
Erg leuk dat je bent gaan kijken!
Groetjes, Tommy

Leo langen
3 jaar geleden

Hoi Tommy
Stuk voor stuk pracht foto's met een eigen signatuur.
Tommy Dijkwel druipt van de foto's af. Dat wordt maar door weinig fotograven bereikt.
Gefeliciteerd,
Groetjes Leo

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Ha Leo,

Enorm blij je prachtige reactie te lezen, ben er een beetje stil van...
Dankjewel!

Hartelijke groet, Tommy

Cees Buitendijk
3 jaar geleden

Beste Tom,

heb je van dichtbij aan het werk mogen zien, wel meerder keren. Wat goed om eens een echte fotograaf hier zien met een doka verleden en foto/techniek kennis Een ongelofelijk grote kennis in alle aspecten van fotografie en waar je nooit te koop meeloopt. Een prachtige tentoonstelling geworden met een duidelijke eigen handtekening. Ben zeer blij je hebben leren kennen en de fotodagen met jou zijn onuitwisbaar in het geheugen en denk er nog dikwijls aan. Dit is een mooi erepodium voor de fotograaf en mens Tommy.. Wie weet wat de fototoekomst ons nog brengt, zeer hartelijk Cees Buitendijk.....en zeer leuk dat er een foto bijzit van onze trip naar Luik.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Beste Cees,

Wat leuk je prachtige woorden te lezen; doet me veel plezier, dank!
Denk nog vaak aan onze foto-uitstapjes, mooie momenten in ons leven en hoop dat er in de nabije toekomst nog veel volgen.

Hartelijke groet, Tommy

Ellie
3 jaar geleden

Hey Tommy,
Wat leuk jouw prachtige beelden hier te zien. Je laat een prachtige collectie van jouw foto's zien, die echt 'jou' typeren. Bijna allemaal zwaar aangezet, en/of zwaar bewerkt. En inderdaad, niet gewoon mooi, maar wel (in ieder geval voor mij) heel intrigerend. Buiten dat je prachtige beelden maakt, weet je ook heel veel over de onderwerpen die je laat zien, en zoals jij de onderwerpen beleeft, maak en bewerk je ook je foto's.
Heel knap en heel bijzonder. Ik heb genoten van je verhaal en je beelden, en ga dit alles zeker nog een paar keer bekijken. Groetjes, Ellie

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Ha Ellie,
Wat een supermooi bericht heb je geschreven, en heel blij mee dat je zo diepgaand naar mijn tentoonstelling hebt gekeken!
Dankjewel, doet me enorm goed!
Groetjes, Tommy

René Geensen
3 jaar geleden

Hé Tommy, stuk voor stuk prachtbeelden! Ik hou van je gevoel voor dramatiek . Succes!
Groet, René

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Erg leuk te lezen dat je gekeken hebt René en dat het je aansprak! Dank je zeer!
Groet, Tom

Jan van der Land
3 jaar geleden

Beste Tom,

Ik heb genoten van jouw expositie. Wat een mooie eigen stijl en genre heb je. Je weet ik volg je al wat jaartjes en bewonder je fotowerk dat voor mij geldt jij als één van de favoriete fotografen ( anderen zijn bijvoorbeeld Cees, Peter, Lynda en Roel). Ik wens je veel plezier bij de respons en succes bij wat gaat komen en natuurlijk de boost en inspiratie doe het je moge geven voor nog meer moois.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Hoi Jan, wat geweldig mooi wat je schrijft, heel erg blij mee! Dank je wel!
Heb enorm plezier met deze tentoonstelling, doet me goed wat er zoal bijgeschreven is! Zeer Geslaagd!
Groet, Tomyy

Greetje van Son
3 jaar geleden

Stuk voor stuk foto's met onnoemelijk veel zeggingskracht. Vaak dramatisch en boeiend tegelijk. Een prachtige expositie Tommy! Gefeliciteerd met dit mooie overzicht.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Erg mooi je prachtige woorden te lezen Greetje, heel blij mee, dank je wel!

Ben Driesse
3 jaar geleden

Wat een geweldige selectie van jouw werk krijgen we hier te zien. Voor mij zijn dit de beelden van een persoon die "doorleefd" in het leven staat. De mens in zijn soms rauwe wereld staat centraal. Stuk voor stuk platen waar je langer naar moet kijken.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Hoi Ben
Erg blij met zulke geweldige woorden, dankjewel!
Groet, Tommy Dijkwel

Hans Roskam
3 jaar geleden

Pracht serie foto's om stuk voor stuk bij stil te staan. Mooie bewerkingen. Foto's met een verhaal. Gefeliciteerd met deze fraaie expositie.

Tommy Dijkwel
3 jaar geleden

Dank je Hans,
Erg blij met je prachtige woorden!
Groet, Tommy